Ekologiset hautajaiset

Ekologiset hautajaiset

“Maasta sinä olet tullut ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman.” Ekologisuus on nykyaikana läsnä lähes kaikessa tekemisessämme. Myös moni hautajaisia järjestävä haluaa ottaa ekologisuuden huomioon, tai se on saattanut olla jopa vainajan toive.

Suomalainen hautauskulttuuri on lähtökohtaisesti luontoa kunnioittavaa. Täällä ei nähdä valtavia betonimausoleumeja eikä vainajia balsamoida aineilla, jotka sittemmin kulkeutuvat luontoon, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa on usein tapana. Monet ulkomailta meille tuodut ekologiset tuotteet ovatkin pahimmillaan ihmisten vedätystä viherpesulla.

Kotimaisia arkkuja koskevat materiaalivaatimukset julkaistiin vuonna 2017. Ne varmistavat, että Suomessa käytettävät arkut soveltuvat kokonaisuudessaan sekä maahautaukseen että tuhkaukseen. Arkun pitää palaa krematoriossa puhtaasti, eikä se maahan haudattuna saa jättää luontoon mitään haitallista.

Myös kotimaisten arkkujen valmistuksessa luonto otetaan aina huomioon. Päämateriaalina on useimmiten suomalainen honka, joka hankitaan kotimaisilta sahoilta ja jonka sertifikaatit pitävät huolta myös metsien hyvinvoinnista. SHT-Tukku on myös sitoutunut istuttamaan uuden puun jokaisen arkkuihin käytetyn tilalle. Istuttaminen tapahtuu Taimiteko-toiminnan kautta, joka on 4H-yhdistyksen ja suomalaisten yritysten yhteinen hanke Suomen hiilinielujen parantamiseksi.

Sekä materiaalin että valmiin arkun kuljetusmatkat pyritään suunnittelemaan tarkasti ja pitämään mahdollisimman lyhyinä. Tämä onnistuu luonnollisesti parhaiten, kun sekä materiaali että valmiit arkut ovat kotimaisia.

Luonnosta poimitut koristeet sopivat hyvin myös arkkulaitteeseen.