Hautajaiskukat

Hautajaiskukat

Kukilla on tärkeä rooli siunaustilaisuudessa. Niiden avulla hautajaisiin osallistuvat jättävät viimeisen jäähyväisensä. Tämä perinne lohduttaa niin surevia omaisia kuin kukkatervehdyksen jättäviä hautajaisvieraita.

Sillä, onko kyseessä arkkuhautaus vai tuhkaus, ei ole merkitystä kukkatervehdysten tai siunaustilaisuuden kulun kannalta. Vainajalle lausutaan kukkalaitteen tekstin jäähyväissanat ja kukat lasketaan arkun tai uurnan viereen riippumatta siitä, millainen kaava siunaustilaisuuteen on valittu.
Hautajaisvieraalle on tärkeää saada valita juuri sopivat kukat muistamiseen. Valintaan voi vaikuttaa mm. vainajan ikä, hänen elämäntyönsä ja harrastuksensa tai mahdollisesti jokin muu erityinen asia, joka yhdistää viimeisen tervehdyksen antajaa ja vainajaa.

Lähde: Suomen Kukkakauppiasliitto

Kukat hautajaisissa

“Kukat auttavat ilmaisemaan tunteita, joihin sanat eivät riitä”, on eräs pappi todennut hautajaisissa. Kukkien merkitys hautajaisissa ei rajoitu niiden kauneuteen, vaan ne muistuttavat vainajasta ja auttavat surutyössä.

Kukat ja muu siunaustilaisuuden ja muistotilaisuuden koristelu tuovat hautajaisiin usein muiston vainajan persoonasta. Kukkia valitessaan omaiset yleensä miettivät, mistä edesmennyt on pitänyt, ja lopputuloksena voi olla vaikka jalkapallon tai kalastusverkon näköinen arkkulaite eli kukat arkun päällä. Arkkulaite valitaan yleensä sopimaan vainajan persoonaan, kuten myös arkku sen alla.

Hautajaisvieraat puolestaan tuovat omat kukkalaitteensa ja laskevat ne arkulle siunaustilaisuudessa. Nämä laitteet jokainen saa valita sen mukaan, miten itse haluaa muistaa ja kunnioittaa edesmennyttä. Toisinaan hautajaisten järjestäjä tai jopa seurakunta saattaa pyytää läheisiä muistamaan vainajaa ainoastaan yhdellä kukalla, mutta surutyötä sellainen ei välttämättä auta. Surutyötä tehdään etenkin siinä tilanteessa, kun kukkia valitaan huolella ja ajatuksella, samoin kuin kukkiin liitettävää muistolausetta. Jos ennalta määrätään, miten kukin saa vainajaa muistaa, viedään tämä mahdollisuus pois.

Ennen on ajateltu, että tietyt kukat sopivat erityisesti hautajaisiin. Nykyään kukkia voi käyttää vapaasti ja innovatiivisesti, sillä ne osaltaan luovat hyvät ja persoonalliset hautajaiset. Hyvä kukkakauppias tai floristi osaa auttaa kukkien suunnittelussa ja tietää, mitä on mahdollista toteuttaa.

Kauniit, vaaleat kukat ovat viimeinen tervehdys vainajalle.