Muistotilaisuus

Muistotilaisuus

Aiemmin muistotilaisuus järjestettiin usein vainajan kotona, mutta nykyään tavallisempaa on, että se pidetään esimerkiksi seurakunnan tiloissa tai muussa sopivassa juhlatilassa. Tilaisuudessa on yleensä joko kahvi- tai ruokatarjoilu. Hautaustoimistosta saa apua myös muistotilaisuuden järjestämisessä, sillä heillä on parhaiten tiedossa muistotilaisuuksiin sopivat paikat ja mahdolliset pitopalvelut.

Jos siunaustilaisuus on usein enemmän sidottu traditioihin, voi muistotilaisuudesta helpommin tehdä juuri vainajan persoonaa kunnioittavan. Missään ei ole määritelty tarkkaan, mitä muistotilaisuuden tulee sisältää, joten ideoita muistotilaisuuteen voi hakea vainajan elämästä. Musiikkiesityksiä, puheita, muistelua, maljojen nostoa, kahvin juontia – näistä ja paljosta muusta voi hyvä muistotilaisuus koostua.

Muistotilaisuus on vainajan jäähyväis- ja muistelujuhla. Tilaisuudessa muistellaan häntä ystävien, läheisten ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää halutessaan osallistumaan tilaisuuteen. Aiemmin muistotilaisuus järjestettiin usein vainajan kotona, mutta nykyään tavallisempaa on, että se pidetään esimerkiksi seurakunnan tiloissa tai muussa sopivassa juhlatilassa. Hautaustoimistosta saa apua myös muistotilaisuuden järjestämisessä, sillä heillä on parhaiten tiedossa muistotilaisuuksiin sopivat paikat sekä kontakteja pitopalveluyrityksiin. Lue lisää hautaustoimisto auttaa -osiosta. 

Tapana on, että muistotilaisuus pidetään hautaan siunaamisen jälkeen. Kutsu tilaisuuteen voidaan esittää esimerkiksi siunaustilaisuuden päättyessä.

Missään ei ole määritelty tarkkaan, mitä muistotilaisuuden tulee sisältää, joten ideoita muistotilaisuuteen voi ja kannattaakin etsiä vainajan elämästä. Tällöin tilaisuudesta saadaan hänen “näköisensä”.

Tilaisuudessa on hyvä olla isäntä tai emäntä, joka ohjaa muistotilaisuuden kulkua. Pyydettäessä myös pappi voi toimia tilaisuuden ohjaajana. Yleensä omaisilla on ollut tapana järjestää muistotilaisuus vainajan toiveita ja elämäntapaa kunnioittaen.

Muistotilaisuuden ohjelma voi rakentua musiikkiesitysten, puheiden, muistelun, adressien lukemisen, maljojen noston ja virsien varaan – näistä ja paljosta muusta voi hyvä muistotilaisuus koostua. Tilaisuudessa on hyvä tarjota kaikille juhlavieraille mahdollisuus osallistua muisteluun. Tässä voi hyödyntää esimerkiksi muistopöytää tai muistelutaulua, jonka voit ladata täältä

Muistotilaisuudessa on yleensä joko kahvi- tai ruokatarjoilu. Kahvipöydän kattauksessa ja ruokatarjoiluissa voi tuoda esiin vainajan mieltymyksiä – lempiruokaa ja suosikki makeat. Muistotilaisuuden koristelussa kuten kukissa voi käyttää vainajan lempikukkia ja -värejä. Muistotilaisuus on tärkeä osa surujuhlaa.

Musiikki kuuluu myös hautajaisiin.