Hautajaiset

Hautajaiset

Hautajaisiin osallistuminen ja niiden järjestäminen ovat tärkeä osa surutyötä. Hautajaisten myötä läheisen poismeno konkretisoituu, ja hyvien hautajaisten järjestäminen tuntuu viimeiseltä kunnianosoitukselta hänelle. Myös vieraat saavat osoittaa oman surunsa ja tukea omaisia. 

Hautajaiset voivat olla hyvin erilaisia riippuen esimerkiksi kulttuurista tai vainajan persoonasta. Hautajaisia järjestäessä kannattaakin käyttää hieman aikaa sen miettimiseen, miten vainaja itse olisi ehkä halunnut tulla muistetuksi hautajaisissaan. Myös Suomen sisällä on erilaisia tapoja hautajaisten järjestämisessä, ja paikkakunnan perinteet voivat olla hyvin erilaiset kuin toisella puolella maata.
Lue lisää suomalaisista hautausperinteistä

Koska hautajaisten järjestäminen on usein raskas tehtävä ja niihin osallistuminenkin voi olla monelle vierasta, olemme koonneet avuksi tälle sivustolle paljon tietoa hautajaisista. Tärkein asia hautajaisissa on kuitenkin se, että ne kunnioittavat edesmennyttä ja hänen persoonaansa, ja lisäksi antavat läheisille mahdollisuuden surra. Hyvät hautajaiset voi toteuttaa monella eri tavalla.
Lue lisää hautajaisjärjestelyistä

Adressit ovat osa hautajaisia.