Hautajaiset korona-aikana

Kädet arkulla

Hautajaiset korona-aikana

Keväästä 2020 asti vaihtelevana jatkunut koronavirustilanne on näkynyt vahvasti myös hautajaisjärjestelyissä. Ajan myötä esimerkiksi rajoitukset osallistujamäärissä ovat eri paikkakunnilla olleet melko tiukkoja, ja pahimmillaan vain kuuden henkilön on sallittu saattaa läheisensä haudan lepoon.

Tämä aiheuttaa luonnollisesti huolta hautajaisia järjestäville omaisille, sillä osa seurakunnista noudattaa yleisötilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia todella tiukasti, eikä haluaisi tartuntariskin takia päästää kaikkia läheisiä osallistumaan hautajaisiin. Niin piispat kuin pääministerikin ovat kuitenkin todenneet, että kokoontumisrajoitusten ohjeistusta ei ole tehty hautajaisia ajatellen, ja kaikilla läheisimmillä ihmisillä tulisi olla mahdollisuus osallistua hautajaisiin. Joidenkin kohdalla nämä kaikkein läheisimmät ihmiset eivät välttämättä ole omaisia tai sukulaisia, mikä myös pitäisi ottaa huomioon.

Hautajaiset ovat luonteeltaan yksityinen tilaisuus, ja on hyvin mahdollista järjestää ne koronaturvallisuus tarkasti huomioiden. Kirkoissa ja kappeleissa on usein runsaasti tilaa hautajaisvieraille, joten turvavälit saa hyvin pidettyä. Lisäksi tilaisuus voidaan monesti järjestää jopa kokonaan ulkona, jos niin toivotaan.

Myös nykytekniikan voi ottaa avuksi, ja joissakin tapauksissa hautajaisia voi seurata ja niihin osallistua etänä. Kannattaa myös tallentaa hautajaiset valokuviin tai videoihin, jotta niistä jää jälki heillekin, jotka eivät ole päässeet paikalle. Olisi tärkeää päästä seurakunnan ja muiden omaisten kanssa sopimukseen siitä, miten hautajaiset saisi korona-aikaan järjestettyä turvallisesti ja niin, että kaikki halukkaat voisivat niihin osallistua.

Hautajaiset ovat tärkeä osa surutyötä, joten ne olisi hyvä pystyä järjestämään mahdollisimman normaalisti ja vainajan elämä ja mieltymykset huomioiden, vaikka vierasmäärää olisikin rajoitettu. Esimerkiksi arkun, uurnan ja kukkien valinta voi auttaa surun prosessoinnissa, ja siihen kannattaa paneutua. Hautajaiset ovat tärkeä ja arvokas tilaisuus silloinkin, kun kaikki halukkaat eivät niihin pysty osallistumaan.

Siunaus
Kukkien lasku