Kristillinen siunaustilaisuus
Siunaustilaisuuden kulku
Siunaustilaisuus sujuu samalla tavalla, oli sitten kyse arkkuhautauksesta tai tuhkauksesta. Ainoa ero näkyy siunaustilaisuuden jälkeen siinä, kannetaanko arkku hautausmaalle vai jätetäänkö se paikalleen tai viedäänkö hautausautoon odottamaan tuhkaukseen kuljetusta. Voisi lisätä mainintaa siunaustilaisuuden ohjelmasta tai ohjelmalehtisestä esimerkiksi, että tapana on jakaa lehtinen, joka kertoo siunaustilaisuuden kulusta ja virsistä.
Siunaustilaisuudessa pappi puhuu vainajasta ja tämän elämästä. Hän on keskustellut omaisten kanssa aiemmin, jotta osaa kertoa asioista henkilökohtaisesti. Tilaisuudessa lauletaan usein myös muutama virsi, tai pidetään musiikkiesitys esimerkiksi viululla, sellolla tai muulla soittimella.
Istumajärjestys
Siunaustilaisuus toimitetaan usein kappelissa tai kirkossa. Hautaustoimiston edustaja tulee paikalle ennen omaisia ja toimittaa arkun paikalleen. Jos kappelissa tai kirkossa on keskikäytävä, vanhan tavan mukaan vainajan sukulaiset istuvat oikealla puolella, ystävät, tuttavat, työtoverit, puolison sukulaiset ja muut vieraat vasemmalla. Eturivit on varattu lähiomaisille. Penkit voidaan kuitenkin myös täyttää tasaisesti, eikä aina tarvitse huolehtia istumärjestyksen etiketinmukaisuudesta.
Kukkien lasku
Tilaisuuden loppupuolella lasketaan kukat arkun viereen. Lähiomaiset laskevat kukkansa ensin, sen jälkeen sukulaiset, ystävät, tuttavat ja muut hautajaisvieraat. Arkun ääressä pidetään lyhyt hiljainen hetki, kukkavihosta luetaan muistolause ja se asetetaan arkun vierelle joko telineelle tai lattialle. Sen jälkeen käännytään ja nyökätään lähiomaisille osanoton merkiksi. Vasemmalla puolella istuvat laskevat kukkansa arkun vasemmalle puolelle, oikealla istuvat oikealle. Tässäkin on hyvä huomioida tasapuolisuus, ettei toinen puoli arkusta täyty kukista toisen jäädessä tyhjäksi. Arkun päälle ei lasketa kukkia.
Muistovärssyjä ja -lauseita löytyy esim. Hautaustoimistojen Liiton sivuilta >>
Siunaustilaisuuden päättyminen
Jos arkku haudataan maahan, ihmiset hakevat kukkansa vielä pois, jotta kantajat pääsevät arkun viereen. Arkku kannetaan ulos kirkosta, perässä seuraavat hautajaisvieraat jälleen lähiomaisten johdolla. Pappi kulkee arkun edellä.
Haudalla arkku lasketaan hautaan, ja päälle heitetään hieman multaa. Tämän jälkeen hauta peitetään yleensä kannella. Kukat lasketaan haudalle, mutta muistolauseita ei enää toistamiseen lueta. Joskus kukkia ei lasketa sisällä ollenkaan vaan vasta haudalla. Toisinaan taas siunaustilaisuus pidetään ulkona haudalla.
Jos taas vainaja tuhkataan, arkku jää paikalleen tai se kuljetetaan hautausautoon. Hautajaisvieraat voivat viedä kukat tulevalle haudalle, jolloin he näkevät missä paikka on, ja voivat tulla myöhemmin muistelemaan vainajaa. Myös hautaustoimiston väki voi viedä kukat haudalle odottamaan sillä aikaa, kun saattoväki siirtyy muistotilaisuuteen. Jos hauta ei ole siunauspaikan lähellä, saatetaan kukat viedä myös yhteismuistomerkille.