Mikä on tuhkausmenetelmä ja miten se toimii?

Tuhkauksen perusteet

Tuhkaus on yksi hautausmuodoista, jossa vainajan ruumis tuhkataan korkeassa lämpötilassa. Tämä prosessi tapahtuu krematoriossa, joka on erityisesti suunniteltu rakennus tai tila tuhkausta varten. Tuhkauksen jälkeen jäljelle jääneet tuhkat voidaan sirotella muistopaikkaan tai haudata uurnassa maahan. Tuhkaus on yhä suositumpi valinta monille omaisille myös Suomessa.

Krematorion toimintaperiaate

Krematorio on paikka, jossa tuhkaus suoritetaan. Siellä vainaja asetetaan arkkuun tai tuhkaukseen soveltuvaan koteloon, joka sitten siirretään krematorion uuniin. Uunin lämpötila nousee yleensä 700–1100 asteen välille. Tuhkausprosessi kestää tyypillisesti kaksi – kolme tuntia, riippuen uunin tyypistä ja vainajan koosta.

Krematorion uunissa tapahtuvan tuhkauksen aikana kaikki orgaaninen aine hajoaa ja muuttuu tuhkaksi. Tämän jälkeen tuhkat siivilöidään ja poistetaan mahdolliset epäorgaaniset jäämät, kuten mahdolliset metalliosat. Lopuksi tuhkat siirretään uurnaan, joka luovutetaan omaisille. Krematorion henkilökunta huolehtii koko prosessista kunnioittavasti ja ammattitaidolla.

Tuhkan käsittely ja säilytys

Vainajan saa tuhkata vain siihen Lääninhallituksen hyväksymä krematorio. Krematoriouuni on pitkälle kehitetty ja varta vasten tarkoitukseensa rakennettu. Uuni esilämmitetään korkeaan lämpötilaan. Uunin lämpötila nousee yleensä 800–1100 asteen välille. Lämmityspoltin sammutetaan ennen kuin vainaja viedään arkussaan uuniin. Liekkiä ei suunnata vainajaan, uunin kuumuudessa arkku syttyy palamaan itsestään, puhaltamalla ilmaa uuniin ohjataan tuhkaustapahtumaa. Tämän vuoksi ei puhuta enää ruumiin polttamisesta vaan tuhkaamisesta. Tuhkausprosessi kestää tyypillisesti noin puolitoista – kolme tuntia, riippuen uunin tyypistä ja vainajan koosta.

Tuhkauksen uskonnolliset näkökulmat

Tuhkaus on hyväksytty hautausmuoto monissa uskonnoissa ja kulttuureissa, mutta se ei sovi kaikille. Joissakin uskonnoissa maahan hautaaminen on perinteinen ja ainoa hyväksytty tapa. On tärkeää kunnioittaa vainajan ja hänen perheensä uskonnollisia näkemyksiä ja toiveita hautausjärjestelyissä.

Tuhkauksen yhteydessä on mahdollista järjestää muistotilaisuus aivan samalla tavoin kuin maahan hautauksen yhteydessä. Se antaa omaisille tilaisuuden muistella vainajaa ja jakaa yhteisiä muistoja. Tällaiset seremoniat voivat olla tärkeä osa suruprosessia ja auttaa omaisia käsittelemään menetystä.