Surunvalitteluadressin kirjoittaminen voi tuntua haastavalta tehtävältä surun keskellä. Sopivien sanojen löytäminen on vaikeaa, kun haluaa ilmaista osanottoa kunnioittavasti. Hyvä adressiteksti on vilpitön, henkilökohtainen ja lohduttava. Kirjoituksen pituus kannattaa sovittaa omaan suhteeseensa vainajaan, ja tekstissä voi käyttää perinteisiä sanontoja tai runoja. Tärkeintä on kuitenkin välittää aito myötätunto ja kunnioitus sureville omaisille.
Mitä surunvalitteluadressiin kannattaa kirjoittaa?
Adressin kirjoittaminen on tapa osoittaa myötätuntoa ja tukea surevalle perheelle. Hyvässä adressissa ilmaistaan osanotto vilpittömästi ja lämpimästi. Viestin tulisi olla lohduttava ja kunnioittava. Voit aloittaa yksinkertaisesti sanoilla “Syvä osanottomme” tai “Lämpimät ajatuksemme ovat kanssanne surun hetkellä”.
Jos tunsit edesmenneen, voit lisätä jotain henkilökohtaista: “Muistamme Marjan aina hymyilevänä ja lämminsydämisenä ystävänä”. Viesti voi sisältää myös lohduttavan ajatuksen: “Kauniit muistot kantavat surun yli”.
Lopuksi voit tarjota tukea: “Olemme tukenanne tänään ja tulevina päivinä”. Jos kirjoitat adressia työyhteisön puolesta, kerro, miten edesmennyt henkilö on vaikuttanut työpaikalla: “Arvostimme suuresti Pekan ammattitaitoa ja positiivista asennetta”.
Millainen on hyvä surunvalitteluteksti?
Hyvää surunvalittelutekstiä määrittävät vilpittömyys, lyhyys, henkilökohtaisuus ja kunnioittava sävy. Vältä kaikessa kirjoittamisessa teennäisyyttä – aito myötätunto välittyy yksinkertaisistakin sanoista. On parempi kirjoittaa muutama lämmin sana kuin pitkä, monimutkainen viesti.
Toimiva teksti ei sisällä kliseitä tai lupauksia, joita et voi pitää. Sen sijaan keskity siihen, mitä todella tunnet ja ajattelet. Esimerkiksi: “Kauniit muistot Heikistä elävät sydämissämme. Osanottomme suruunne.” on paljon aidompi kuin monisanainen, etäinen viesti.
Surunvalitteluadressit hautajaisiin ovat erityisen merkityksellisiä omaisille, jotka saattavat säilyttää niitä vuosia ja lukea niitä myöhemmin uudelleen. Siksi tekstin tulisi olla ajatonta ja kunnioittavaa.
Miten pitkä surunvalittelun tulisi olla?
Surunvalittelun pituus kannattaa sovittaa omaan suhteeseesi vainajaan ja hänen omaisiinsa. Yleensä lyhyempi viesti on parempi kuin liian pitkä. Tiivis, 2-4 lauseen mittainen viesti on usein riittävä. Lyhyt viesti on helpompi lukea ja sisäistää surun keskellä.
Jos olit hyvin läheinen vainajan kanssa, voit kirjoittaa hieman pidemmän viestin ja jakaa erityisen muiston. Tällöinkin kannattaa pysyä kohtuudessa – noin 5-7 lausetta on usein maksimi. Muista, että adressin hinta ei määritä viestin arvoa, vaan sen sisältämä aito myötätunto.
Etäisemmässä suhteessa yksinkertainen “Syvä osanottomme” ja allekirjoitus riittävät hyvin. Työyhteisön puolesta kirjoitettaessa viesti voi olla hieman muodollisempi, mutta silti henkilökohtainen.
Kuinka henkilökohtainen adressin viesti voi olla?
Adressin viestin henkilökohtaisuus riippuu suhteestasi vainajaan ja omaisiin. Läheiselle ystävälle tai sukulaiselle voit jakaa yhteisiä muistoja tai kertoa, mitä edesmennyt sinulle merkitsi. Etäisemmässä suhteessa yleisempi osanotto on sopivampi.
Henkilökohtaisissa muistoissa kannattaa keskittyä positiivisiin ja lohduttaviin asioihin. Voit esimerkiksi kirjoittaa: “Maritan iloisuus ja elämänmyönteisyys toivat valoa moneen hetkeen. Näitä muistoja kannamme sydämissämme.”
Jos et tuntenut vainajaa hyvin, mutta tunnet omaisia, voit kohdistaa viestisi heille: “Ajatuksemme ovat kanssanne tänä vaikeana aikana. Olemme täällä tukenanne.” Muista aina, että adressin viesti tulee useiden ihmisten luettavaksi, joten vältä liian intiimejä yksityiskohtia.
Mitä sanontoja ja runoja voi käyttää surunvalitteluadressissa?
Surunvalitteluadressissa voi käyttää perinteisiä sanontoja, runonsäkeitä tai lainauksia. Suosittuja suomalaisia ilmauksia ovat esimerkiksi “Kauniit muistot eivät koskaan kuole” tai “Aika parantaa haavat, mutta muistot säilyvät ikuisesti”.
Suomalaisten runoilijoiden kuten Eino Leinon ja Aale Tynnin runot sopivat hyvin adresseihin. Esimerkiksi: “On jossakin maa, jota ei murhe saa, on jossakin luoto, min rantaan ei lyö ajan aallot.” (Eino Leino)
Myös kansainvälisiä ajattomia lainauksia voi käyttää: “Emme menetä rakkaita koskaan – he elävät sydämissämme.” Monet adressit hautajaisiin sisältävät valmiiksi painettuja runoja, joita voit täydentää omalla viestilläsi.
Mitä virheitä kannattaa välttää adressia kirjoittaessa?
Adressia kirjoittaessa on tiettyjä virheitä, joita kannattaa välttää. Kliseiden liikakäyttö, kuten “aika parantaa haavat” voi tuntua etäiseltä. Liian pitkät tekstit saattavat tuntua raskailta lukea surun keskellä. Epäsopivat kommentit tai liian arkinen kieli eivät sovi surunvalitteluun.
Vältä myös fraaseja, jotka vähättelevät surua tai yrittävät selittää tapahtunutta, kuten “Tämä oli Jumalan tahto” tai “Hän on nyt paremmassa paikassa”. Anna omaisten surra omalla tavallaan ilman selityksiä tai tulkintoja.
Älä koskaan vertaa omia surukokemuksiasi omaisten menetykseen. Vaikka tarkoituksesi olisi lohduttaa, vertailu voi tuntua loukkaavalta. Myös liian henkilökohtaiset tarinat vainajasta tai kysymykset kuoleman yksityiskohdista ovat sopimattomia.
Surunvalittelun kirjoittamisen avainasiat muistettavaksi
Surunvalittelun kirjoittamisessa tärkeintä on vilpittömyys ja kunnioitus. Kirjoita niin kuin puhuisit kasvotusten – yksinkertaiset, lämpimät sanat ovat usein parhaimpia. Muista, että viestisi tarkoitus on lohduttaa ja tukea surevia, ei lisätä heidän taakkaansa.
Käytännön vinkkeinä: kirjoita selkeällä käsialalla, allekirjoita viesti koko nimellä, ja jos kyseessä on ryhmän adressi, varmista että kaikkien nimet ovat mukana. Adressin ei tarvitse olla kallis – surunvalitteluadressin hinta ei määrittele sen arvoa omaisille.
Lopuksi, muista että surunvalittelusi merkitys ulottuu pitkälle tulevaisuuteen. Omaiset saattavat palata lukemaan adresseja myöhemmin, ja sinun sanasi voivat tuoda lohtua vielä vuosienkin päästä. Hautaustoimisto auttaa tarvittaessa sopivan adressin valinnassa ja voi antaa lisäneuvoja surunvalittelun ilmaisemiseen.