Näin järjestät hautajaiset

Näin järjestät hautajaiset

Tähän osioon olemme koonneet tietoa erilaisista hautajaisten järjestämiseen liittyvistä asioista. Hautajaisia ei useinkaan haluta ajatella kovin paljon etukäteen, ja ne täytyy lainkin mukaan järjestää viivytyksettä kuoleman jälkeen. Monenlaiset päätökset pitää tehdä nopeasti, vaikka samalla suree läheisensä menetystä. Tämä voi olla hyvin stressaava tilanne, mutta toisaalta hautajaisten järjestäminen ja käytännön työhön paneutuminen auttaa tutkimusten mukaan surutyössä. Lisäksi hautaustoimistosta on saatavilla apua moniin asioihin.

Arkun valinta on tärkeä osa hautajaisjärjestelyjä, edustaahan arkku vainajaa tämän viimeisessä juhlassa. Muistotilaisuudessa taas edesmennyttä voi kunnioittaa juuri hänelle ja hänen läheisilleen sopivalla tavalla. Hautajaisten jälkeen on vielä paljon asioita hoidettavana, mutta onneksi niihinkin saa tarvittaessa apua.

Esimerkiksi Hautaustoimistojen Liitolta löytyy Ensiohje vainajan omaisille, josta selviää, mitä kaikkea on otettava huomioon vainajan asioita hoitaessaan.

Miehet pukeutuvat hautajaisissa tummaan pukuun.