Suomessa arkut valmistetaan käsin ammattiylpeydellä

Kauniit kukat valitaan vainajan muistoksi.

Omaisten valitessa läheiselleen viimeistä leposijaa SHT-Tukku ja hautaustoimistot rohkaisevat valitsemaan yksilöllisen, vainajan arvoja kuvastavan arkun. SHT-Tukku valmistaa Punkalaitumella suomalaisille periksiantamattomalla ammattitaidolla. Valikoimasta löytyy toistasataa arkkumallia.

SHT-Tukku on Suomen merkittävin arkunvalmistaja, ja se työllistää noin 120 henkilöä. Hautaustoimistoihin ympäri Suomen toimitetaan Punkalaitumella sijaitsevalta puusepäntehtaalta arkkuja, jotka ovat vastuullisesti valmistettuja ja ympäristöystävällisesti luontoon palautuvia. 

Toimitusjohtaja Pekka Kivimaa kertoo SHT:n puusepillä ja verhoilijoilla olevan hyvä käsitys siitä, miten tärkeiden tuotteiden parissa päivittäin työskennellään.

– Työntekijöillämme on täällä vahva ammattiylpeys työstään. Työntekijämme tekevät viimeiseen asti töitä sen eteen, että hautajaisiin tilattu arkku on täysin virheetön ja että se toimitetaan ajoissa, Kivimaa vakuuttaa ja sanoo olevansa ylpeä voidessaan työskennellä todellisten ammattilaisten kanssa.

Myös vuodesta 1994 puuseppänä työskennellyt Janne Tähtinen kertoo valmistavansa jokaisen arkun niin hyvin kuin mahdollista. 

– Meillä puusepillä ja verhoilijoilla on hyvä ymmärrys siitä, mihin käyttötarkoitukseen valmistamamme tuotteet menevät. Arkkujen on oltava täysin virheettömiä, joten huolellisuus työssä on tärkeää, Tähtinen kuvailee.

Yksilöllisyyden korostuminen näkyy myös hautajaisissa

Arkkujen muotoilussa näkyy nyt nousevana trendinä perinteestä irrottautuminen. Ajatus siitä, että arkun tulisi olla aina perinteinen valkoinen arkku, ei kuvaa nykypäivän ihmisten toiveita. Vaikka edelleen perinteisen arkun valitseminen sopii monille, yksilöllinen elämäntapa on alkanut näkyä myös hautajaisissa esimerkiksi arkun ja koristeiden valinnassa sekä muistotilaisuuden sisällöissä. 

– Yhteiskunnan muutokset ja kaavamaisuudesta vapautuminen näkyvät myös hautajaisiin liittyvissä toiveissa. Ihmiset elävät nykyään täysin omannäköistään elämää, ovat sellaisia kuin ovat ja näyttävät siltä kuin näyttävät. Hautajaistenkin on siis voitava kuvastaa vainajan arvoja ja persoonaa, Kivimaa kertoo.

– Esimerkiski Ristomatti Ratian suunnitteleman Venho-arkkumallin lanseeraus oli eräänlainen virstanpylväs – arkku saattoi olla nyt veneen mallinen ja perinteisestä mallista poikkeava, pohtii puuseppä Tähtinen. Arkku voi siis kuvastaa vainajalle tärkeitä elämänarvoja, kuten merta, järviä, vesistöjä, kalastusta tai luontoa yleensä. 

– Meidän tehtävämme on tuoda surujuhlaan kauneutta ja kiittää siitä, mitä vainaja on tuonut läheisilleen. Koska perinteisesti arkku pidetään siunaustilaisuudessa suljettuna, itse arkku ja kukkalaite toimivat vainajan symboleina. Siksi kannustamme tekemään vainajan persoonaan sopivia arkkuvalintoja valmistamalla arkkuja monissa eri malleissa. Jokaiselle löytyy omansa, Kivimaa kuvailee.

Laaja perusvalikoima ja mahdollisuus yksilöimiseen

Arkun verhoilussa yksilölliset toiveet pääsevät parhaiten näkyviin. Usein toiveet toteuttava malli löytyy valmiina SHT-Tukun laajasta mallistosta.

– Säteittäin vekitetyt arkut olivat aiemmin kovin kysyttyjä. Nyt arkut, joissa näkyy tai tuntuu jokin edesmenneelle tärkeä asia, ovat lisääntyneet todella paljon, verhoilija Mari Rinne kertoo. Rinne on työskennellyt SHT-Tukussa 11 vuoden ajan verhoilijana ja tietää, että värikkäät ja kuviolliset, yksilölliset verhoilut ovat tulleet viime vuosien aikana yleisemmiksi.

– Teemme verhoiluja myös asiakkaan toiveesta ja asiakkaan omista kankaista. Väreinä käyvät kaikki, ja farkkukankaasta, maastokuvioista kankaasta ja vaikkapa Finlaysonin kankaista tehdään verhoiluja kuvastamaan vainajan persoonaa. Toiveesta toteutamme sen, mikä on mahdollista, Rinne kuvailee.

Asiakkaiden toiveisiin pyritään vastaamaan ja mittatilaustyönä tehdään verhoiluja ja joskus itse arkkujakin. Rajoitteita toki on, ja ne liittyvät arkkumateriaalien standardeihin, jotka ovat Suomessa länsimaiden ekologisimpia. Arkkujen koko, runkomateriaali, kangasmateriaali ja kestävyys ovat tarkoin määriteltyjä. 

Tiukkojen arkkuvaatimusten vuoksi piirustuksista lähtien räätälöidyt ja rakennetut arkut ovat harvinaisia. 

– Kaadetusta pihapuusta sahatuista laudoista on joku tilannut arkun itselleen valmiiksi vielä eläessään, kertoo puuseppä Pertti Tuominen. Hän rakentaa yksilöityjä erikoisarkkuja mittojen mukaan. 

– Lähtökohtamme on, että standardivalikoimamme olisi niin monipuolinen, että mahdollisimman monelle löytyisi sieltä vainajan persoonaan sopiva arkku, Kivimaa toteaa.

SHT-Tukun valikoima on totisesti monipuolinen.

– 1970-luvulla oli vain puulakattuja arkkuja neljässä värissä vaaleanruskeasta tummaan. Nyt värejä ja malleja on yhteenlaskettuna toistasataa, kuvailee puuseppä Tuominen valikoiman kasvamista yli neljän vuosikymmenten työkokemuksella.