Yksilöllisiä hautajaisia

Vainajan näköinen arkku voi olla vaikka punainen.

Yksilölliset ja vainajan näköiset hautajaiset voi toteuttaa monella tapaa – yhtä monella kuin on vainajiakin. Esimerkiksi tällaisia persoonallisia hautajaisia on järjestetty:

Merihenkiselle vainajalle on tehty ankkurinmuotoinen arkkulaite tai kukissa on käytetty paljon sinistä ja heiniä. Arkulle on tuotu kiviä omasta rannasta koristeeksi. Myös Venho-arkku on suosittu, kun vainajalle on esimerkiksi veneily tai kalastus ollut tärkeässä roolissa.

Kun Lappi on merkinnyt vainajalle paljon, on arkku sävytetty kelopuun väriseksi tai sille on sommiteltu ruskan väriset koristeet. Koristeena on käytetty myös oikeaa kelopuuta. Musiikilla on monesti ilmaistu juuria pohjoisessa.

Arkun väriksi on haluttu vainajan lempiväri, tai mökin, kotitalon tai työvajan väri. Karjala-taustaisilla vainajilla on usein ollut Karjalan värit arkussa tai uurnassa ja kukissa.

Vainajaa voidaan kuljettaa arkussa viimeisellä matkalla kotikadun, työpaikan, vapaa-ajan asunnon tai muun tärkeän paikan kautta. Arkun sisälle on laitettu muistoksi muun muassa piirustuksia, käsitöitä, pelikortit tai tupakkaa.

Muistotilaisuudesta on tehty omannäköinen esimerkiksi niin, että siellä on laulanut vainajan lempiartisti. Usein on kiinnitetty huomiota tarjoiluihin, jotta vainajan mieltymykset pääsevät esille.

Kun vainajalle on järjestötyö ollut lähellä sydäntä, on hänen arkussaan, uurnassaan tai hautakivessään ollut oman järjestön merkki. Muistomerkkiin on myös useamman kerran kiinnitetty itse tehty pronssiveistos.

Hautaustoimistoyrittäjä, Helsinki